U.P.R. “Tauleda”
Adr.: Bulevardi Kryesor, Pranë ish Kinema Iliria, Durrës.
Tel/fax: 00355 52 24827, Mob.: 00355 692075571
E.mail: tauleda@hotmail.com, tauleda_dr@yahoo.com

Me mbeshtetje të Prefektures Qarkut Durres
"Sviluppo Sistemi Turistice in Albania"
  
Regione        PromAdria
Marche
                         
-----------------------------

V.A.L.T.- Valorization of Art,
Language and Tourism

         
V.A.L.T                 C E
           
Regione Puglia   Provincia Lecce

 

 

Gryka e Vajës ose Shkëmbi i Vajës

Ndodhet ne veri te qytetit te Krujes, ne pjesen me veriore te Malit te Krujes. Ne shpatin e majte te saj kalon rruga automobilistike Kruje – Qafe Shtame. Eshte grykë antecedente, e fromuar nga grryerja e lumit te Drojes mbi shkembinjte gelqerore prej miliona vjetesh. Gjatesia e saj kalon 1 km e gjeresia mesatare rreth 50 m. Ka sektore me gjeresi 5 – 6 metrat. Shpatet e grykes kane lartesi deri ne mbi 200 m e pjerresi gati vertikale. Ne to ka guva karstike, por mund te kete edhe shpella. Ne shtratin e perroit ka blloqe shkembore te medhenj, pellgje me uje te paster etj.
Legjenda per kete gryke eshte mjaft e njohur. Ajo thote se pas pushtimit te Krujes me 16 qershor 1478, 90 gra e vajza krutane, per te mos rene ne duart e turqeve mizore, u kapen dore me dore dhe u hodhen nga shkembi me lartesi deri 200 m. Kete ngjarje shume tragjike populli i Krujes e ka perkujtuar per shume vite. Ata hidhnin lule dhe vajtonin trimereshat. Prej ketij vajtimi te pervitshem mori emrin Shkembi i Vajes.
 

© Tauleda, ky web site eshte finacuar nga
Projekti "Zhvillimi i Sistemeve Turistike ne Shqiperi" dhe Projekti V.A.L.T "Vleresimi i Artit, Gjuhes dhe Turizmit"